Novice

BO SILEO SLOVENSKI STARTUP LETA 2019?

Zmagovalci v kategoriji Start-up Accelerator navigator natečaja Podjetna Primorska, drugouvrščeni na največjem startup tekmovanju PowerUP 2019  Innoenergy Jugovzhodne Evrope in inkubiranci Univerzitetnega inkubatorja Primorske - Sileo, Ollo, Lake, Hurra Studios in Hopalai, so Start-up podjetja, ki se letos potegujejo za prestižni naziv Slovenski Startup leta 2019, sporoča Start:up Slovenija.

 Zmagovalna stefano

Sileo je razvilo prvi fotovoltaični strešnik, ki je kompatibilen s klasično opečnato različico strešnika stila »marsigliese«. Trend uporabe energije iz obnovljivih virov, med katerimi je tudi sončna energija, je v porastu. Razlogi za to so večja cenovna dostopnost, ekotrendi in želja po neodvisnosti. Za naložbo v solarne sisteme se vse pogosteje odločajo tudi lastniki hiš v starih mestnih središčih, ki morajo upoštevati urbanistične predpise. Ti pa postavitev klasičnih fotovoltaičnih panelov pogosto ne dovolijo. Sileo je s svojo rešitvijo trgu ponudil alternativo, ki je estetska in skoraj neopazna. Strešniki, ki so na voljo v več kot 200 barvah, so pravzaprav zasnovani kot gradbeni material in jih lahko vgradijo tako električarji kot tudi zidarji ali krovci. So standardne oblike in združljivi z istim modelom v terakoti, ki je na trgu prisoten že desetletja, vendar za polovico lažji. Na streho so priviti in posledično odporni proti vetru, snegu, točo, po njih pa se lahko tudi hodi v primeru vzdrževalnih del. Prvo in še danes delujočo streho so postavili leta 2011 v Italiji v Torinu. Vsi njihovi dosedanji kupci (iz javnega in zasebnega sektorja) so v Italiji. Z njihovimi strešniki se izognemo krajinskim arhitekturnim in estetskim omejitvam. Prav tako jih rešujejo strehe stavb v zgodovinskih središčih in objektih pod okriljem kulturne dediščine. Ekipa Silea je na startup tekmovanju Podjetna Primorska 2018 osvojila prvo mesto kot najbolj inovativen produkt leta. Kot eno izmed sedmih startup podjetij so bil izbrani med več kot 400 prijavljenimi podjetji za sodelovanje v programu ABC Acceleratorja iz Ljubljane in v sklopu tekmovanja Power Up aprila 2019 v Ljubljani osvojili drugo mesto na državnem tekmovanju.

 

Nagrado, ki jo bodo letos podelili že dvanajsto leto zapored v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, bo dobilo podjetje oziroma ekipa, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

Zmagovalce bodo razglasili na Mednarodni startup in tehnološki konferenci PODIM. Zmagovalec boza leto dni prejel kristalni kipec – simbol aktualnega nosilca naziva slovenski startup leta, paket vse vključeno za dve osebi za obisk Slush festivala v Helsinkih in postal bo ambasador slovenske startup skupnosti. Vsi finalisti pa bodo imeli priložnost obiskati priznani startup dogodek Pioneers '19, ki bo potekal 9. in 10. maja na Dunaju.

Ocenjevalno komisijo, ki je minuli ponedeljek poslušala kratke predstavitve vseh finalnih podjetij, so sestavljali slovenski podjetniki, mentorji, vlagatelji in podporne inštitucije, ki s svojim aktivnim delovanjem razvijajo slovenski startup ekosistem: Jugoslav Petkovič, Urša Poznič Goršek, Aljoša Domijan, Roman Kužnar, Jan Dobrilovič, Simona Šega in Aleš Pustovrh ter direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič. Kriteriji ocenjevanja so bili naslednji: uspešna potrditev vrednosti produkta na trgu, pridobitev investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetence, predanost, izkušenost in organiziranost ekipe ter potencial za hitro rast na tujih trgih.

 logo Sileo