Novice

Lovoriko slovenskega startup leta 2019 je osvojilo podjetje Hurra Studios, SILEO med najboljših pet

Na letošnjem izboru slovenskega startupa leta je zmagalo podjetje Hurra Studios, ki ustvarja personializirane otroške knjige Mali junaki. Nagrajenca so razglasili minuli teden na zaključni prireditvi izbora, ki poteka v okviru startup in tehnološkega dogodka Podim v Mariboru kjer pa se je med najboljih pet uvrstilo tudi naše inkubirano startup podjetje SILEO.

Mali junaki foto PODIM

foto: PODIM

O MALIH JUNAKIH

Glavni produkt podjetja Hurra Studios je personalizirana otroška knjiga. Njena posebnost je, da lahko vsak uporabnik ob naročilu določi ime, spol in videz glavnega junaka (barvo oči, las, kože, obliko frizure, dodatke), določi vsebino in napiše posvetilo za prejemnika knjige. Vsaka knjiga je unikat.

knjige Mali junaki

 

To pa ni edini produkt podjetja, saj med 25 in 40 odstotkov naročil vsebuje tudi upscale produkte, kot so darilne škatle z igrami ter prihajajoči merchandisei. Do danes je ekipa Malih junakov osrečila več kot 600.000 otrok in njihov staršev, do konca leta pa pravijo, da se bo ta številka povzpela na 1,5 milijona.

Potrditev izdelka je podjetje pridobilo že na šestih trgih: v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Franciji, Nemčiji in ZDA. Trenutno se pripravljajo za naskok britanskega trga, Kanade in Avstralije. Podjetje ima svoj sedež v Ljubljani, kjer vsakodnevno ustvarja več kot sto posameznikov, za zadovoljstvo strank pa skrbi že več kot 250 sodelavcev. Hurra Studios sodeluje z več tujimi in domačimi partnerji.

SILEO MED NAJBOLJŠIH PET

V finalnem izboru startupa leta, v katerem so poleg Hurra Studios sodelovala še podjetja Ollo Audio, Hopalai, Lake in naše inkubirano startup podjetje ter zmagovalec natečaja Podjetna Primorska 2018 Sileo.

Sileo je razvilo prvi fotovoltaični strešnik, ki je kompatibilen s klasično opečnato različico strešnika stila »marsigliese«. Trend uporabe energije iz obnovljivih virov, med katerimi je tudi sončna energija, je v porastu. Razlogi za to so večja cenovna dostopnost, ekotrendi in želja po neodvisnosti. Za naložbo v solarne sisteme se vse pogosteje odločajo tudi lastniki hiš v starih mestnih središčih, ki morajo upoštevati urbanistične predpise. Ti pa postavitev klasičnih fotovoltaičnih panelov pogosto ne dovolijo. Sileo je s svojo rešitvijo trgu ponudil alternativo, ki je estetska in skoraj neopazna. Strešniki, ki so na voljo v več kot 200 barvah, so pravzaprav zasnovani kot gradbeni material in jih lahko vgradijo tako električarji kot tudi zidarji ali krovci. So standardne oblike in združljivi z istim modelom v terakoti, ki je na trgu prisoten že desetletja, vendar za polovico lažji. Na streho so priviti in posledično odporni proti vetru, snegu, točo, po njih pa se lahko tudi hodi v primeru vzdrževalnih del. Prvo in še danes delujočo streho so postavili leta 2011 v Italiji v Torinu. Vsi njihovi dosedanji kupci (iz javnega in zasebnega sektorja) so v Italiji. Z njihovimi strešniki se izognemo krajinskim arhitekturnim in estetskim omejitvam. Prav tako jih rešujejo strehe stavb v zgodovinskih središčih in objektih pod okriljem kulturne dediščine. Ekipa Silea je na startup tekmovanju Podjetna Primorska 2018 osvojila prvo mesto kot najbolj inovativen produkt leta. Kot eno izmed sedmih startup podjetij so bil izbrani med več kot 400 prijavljenimi podjetji za sodelovanje v programu ABC Acceleratorja iz Ljubljane in v sklopu tekmovanja Power Up aprila 2019 v Ljubljani osvojili drugo mesto na državnem tekmovanju.

O podjetju si lahko preberete tudi TUKAJ ali pa si preprosto ogledate spodnji video.

Sileo na Podimu    Sileo finalist

Foto: SILEO

 VIDEO:

Sileo video play

 

OCENJEVALNA KOMISIJA

V finalnem izboru startupa leta, je startup podjetja ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali podjetniki, mentorji, vlagatelji in člani podpornih inštitucij, ki s svojim aktivnim delovanjem razvijajo slovenski startup ekosistem. Komisija je ocenjevala kandidate po štirih kriterijih, in sicer po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih.