Novice

PODJETNA PRIMORSKA 2018: NAGRADNI SKLAD V SKUPNI VREDNOSTI 37.000 EUROV ZA NAJBOLJ INOVATIVNE IDEJE

UIP - Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske z natečajem za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2018” že 12. leto zapovrstjo odpira svoja vrata tistim, ki bi si radi s svojo inovativno idejo utrli pot v svet podjetništva. Z nasveti, ki jih ponujajo na UIP-u in znanjem, ki ga prijavitelji pridobijo na delavnicah v sklopu natečaja, je pot do zastavljenih ciljev lažje dostopna. Najbolj inovativne ideje bodo konec novembra nagrajene s skupnim nagradnim skladom v vrednosti 37.000 eur.

UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju UIP) tudi letos objavlja natečaj za najboljšo podjetniško idejo “Podjetna Primorska 2018” , to je že dvanajsto leto zapovrstjo.

»Osnovni namen natečaja je spodbujanje podjetniške kulture in inovativnosti v podjetništvu, izmenjave znanja med akademsko sfero in gospodarstvom, komercializacije znanja, nastanka novih inovativnih in na lastnem znanju temelječih start-up, spin-off in spin-out podjetij ter ustvarjanje povezav med potencialnimi podjetniki in drugimi deležniki v okolju.« je povedal direktor UIP Dorijan Maršič in dodal: »Poseben poudarek je namenjen podpori akademskemu podjetništvu, ki je prednostno usmerjen v podporo prenosu in komercializaciji znanja s strani študentov, raziskovalcev, pedagoških delavcev in drugih zaposlenih, ter mladih diplomantov Univerze na Primorskem.

Izbor je namenjen vsem podjetnim posameznikom ter mikro, malim in srednje velikim podjetjem ter kot tudi zasebnim zavodom in zadrugam, ki niso starejša od treh let na dan uradne objave natečaja.«

Natečaj ohranja tri kategorije:

  1. Start-up Academic - Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena študentom, mladim diplomantom, raziskovalcem in pedagoškim delavcem Univerze na Primorskem,

  2. kategorija Start-up Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj in niso nikoli bili ustanovitelji podjetja oziroma niso zasedali vodstvenih funkcij v podjetjih in

  3. kategorija Start-up Accelerator Navigator, ki je namenjena izkušenim posameznikom ali ekipam, pri čemer je pogoj, da podjetje, ki ga prijavljajo na natečaj, ni starejše od treh let na dan objave razpisa.

Prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem, prof. dr. Štefko Miklavič je izjavil: “Natečaj Podjetna Primorska predstavlja pomembno motivacijsko spodbudo za študente, ki se lahko s pomočjo podpornega okolja, profesorjev in raziskovalcev, pobliže srečajo z gospodarstvom in naredijo prve korake k realizaciji svojih idej. Start-up Academic - Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem je nagrada za študente, ki so zbrali pogum in izkoristili pridobljena znanja za preoblikovanje inovativnih idej v izdelke, ki bodo pripomogle k spremembam ne le v gospodarskem sektorju.”

Lokalne skupnosti so tudi letos izkazale interes pri sodelovanju in podpori natečaja. Ob tem je direktor Maršič povedal: “Izkazan interes in pripravljenost na sodelovanje nakazujeta, da lokalne skupnosti spremljajo delo Univerzitetnega inkubatorja Primorske ter podpirajo mlade podjetnike. Občina Izola se tudi letos pridružuje s posebnim denarnim skladom za prijavitelje iz Občine Izola, Mestna občina Koper pa s podporo pri organizaciji natečaja.” Dodal je, da je sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, akademskim okoljem in gospodarstvom ključno za uspešnost družbe na dolgi rok in to je cilj, h kateremu inkubator in njegovi deležniki stremijo.

Tomaž Lešnik, direktor poslovnega razvoja in prodaje pri uspešnem podjetju Dinit d.o.o., ki je tudi letos zlati sponzor natečaja, je povedal: »Aktivna podpora delovanju Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske je naša zaveza lokalnemu okolju, katerega del je tudi naše podjetje. V okviru projekta spodbujamo ambiciozne in inovativne mlade posameznike na začetku svojih kariernih poti, saj se številni zaposlujejo tudi pri nas. Po drugi strani se kot podjetje veliko naučimo od njih oziroma je prenos znanja ena ključnih kategorij, ki nam pomaga ustvarjati rešitve z visoko dodano vrednostjo. Gre torej za pravi »win-win« odnos, ki ga bomo negovali tudi v prihodnje.«

O novostih natečaja je Maršič še povedal: »Letošnja novost bo vsekakor izvedba prilagojenega programa za finaliste v kategoriji »START-UP ACCELERATOR NAVIGATOR«, ki je namenjena izkušenim posameznikom ali ekipam, pri čemer je pogoj, da podjetje, ki ga prijavljajo na natečaj, ni starejše od treh let na dan objave razpisa. Ob zaključku natečaja bo za finaliste organizirana predstavitev pred investitorji. Za nagrado pa bodo prejeli še mentorski program v skupni vrednosti 15.000. Naj ob tem omenimo, da pretekli zmagovalci v katerikoli od kategorij natečaja v zadnjih treh letih niso upravičeni do prijave na natečaj.«

Natečaj se je uradno odprl danes, 9. aprila 2018. Kandidati se lahko prijavijo do 15. maja 2018 do polnoči z elektronskim prijavnim obrazcem na spletni strani www.uip.si.

V času prijavnega roka bodo organizirali delavnice, kjer se bodo potencialni prijavitelji in drugim interesenti, seznanili z osnovami prijav na natečaje in osnovami t.i. “pitch-anja”, to je predstavitev pred komisijo. 17. maja 2018 je predvidena objava finalistov, ki jih bo sedem članska komisija izbrala po pregledu posredovanih poslovnih modelov in izvedenih predstavitev. Letošnja novost je ta, da bodo finalisti kategorij Start-up Academic - Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem in Start-up Optimist, vsi, ki bodo dosegli več kot 50 točk od skupno 100 točk.

Aktivnosti natečaja bodo letos potekale dlje časa, saj bodo poleg tematskih delavnic, ki so pomembne za razumevanje posameznih vsebinskih sklopov poslovnega modela, na Univerzitetnem inkubatorju Primorske organizirali tudi dva enodnevna dogodka v sodelovanju z gospodarstveniki iz regije, poleg tega pa bodo poletni meseci namenjeni izključno delu ustreznih mentorjev s prijavljenimi ekipami, ki bodo izbrane med finaliste.

Vse delavnice bodo potekale v prostorih Univerzitetnega inkubatorja Primorske, ki je lociran v 1. nadstropju na Čevljarski ulici 27 v Kopru (prostori ŠOUP).

Nagradni sklad letos znaša 37.000 eur in sicer: 4.000 eur za prvo mesto v kategoriji start-up Optimist, Start-up Academic : 4.000 eur za prvo mesto, 2.500 eur za drugo mesto, 1.500 eur za tretje mesto in Start-up Accelerator Navigator, kjer finalisti prejmejo mentorski program v skupni vrednosti 15.000 in organizirano predstavitev pred investitorji.

Občina Izola namenja 10.000 eur podpornega podjetniškega sklada za prijavitelje iz Občine Izola.

Natečaj se bo zaključil predvidoma v mesecu novembru, ko bodo podeljene nagrade za najboljše podjetniške ideje. Želja je, da bi letos še povečali že tako dobre uspehe delovanja inkubatorja. V dvanajstih letih delovanja so namreč podprli več kot 80 startup podjetij, ovrednotili več kot 600 podjetniških idej in med njimi nudili podporo pri pripravi poslovnih načrtov in modelov več kot 150 podjetniškim ekipam.

Za vse prijavitelje velja, da lahko dodatne informacije pridobijo na spletni strani: www.uip.si, v razdelku Podjetna Primorska ali preko elektronskega naslova: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

—-

Natečaj podpirajo:

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Agencija SPIRIT

Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Univerza na Primorskem

Mestna občina Koper

Občina Izola

Podjetje Dinit d.o.o.