Novice

NASA Space Apps Challenge 2018 v Kopru

 
NASA Space Apps Challenge je mednarodni hekaton, ki bo med 19. in 21. oktobrom 2018 hkrati potekal v 200 mestih na vseh sedmih celinah, in bo tudi letos v organizaciji UIP – Univerzitetnega inkubatorja Primorske v Kopru v sodelovanju za Agencijo SPIRIT v okviru programa podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Republiki Sloveniji v letih 2018 in 2019 "SIO 2018-2019".
 
 
Hekaton temelji na sodelovalnem reševanju problemov, s ciljem izdelave odprtokodne rešitve za globalne izzive. Hekatoni so tehnološki razvojni maratoni, namenjeni talentiranim bistrim prostovoljcem - razvijalcem, inženirjem, tehnologom in oblikovalcem; vsakomur s strastjo in željo po takojšnjem pozitivnem učinku na svet. So odprti za vsakogar, ki je osredotočen na razvoj realnih rešitev kot odgovor na globalne izzive. Hackathon je sestavni del večjega procesa določanja izzivov, ki se nanašajo na zemljo in vesolje. V času Space Apps Vikenda sodelujoči intenzivno iščejo rešitve ter posledično izpopolnijo in izvedejo najbolj obetavne prototipe.
 
Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov bodo potekale v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4 v Kopru. Število sodelujočih je omejeno na 40 prostih mest. Reševanje izzivov bo potekalo pod strokovnim mentorstvom in komisijo, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki, pedagoški delavci in znanstveniki z omenjenih področij. Za hrano in pijačo bo preskrbljeno.
 
Zmagovalce čakajo lepe nagrade.
#SpaceApps 2018 Challenge kategorije:
 
  • A lahko zgradiš…
Ljudje gradijo stvari, da bi olajšali življenje na Zemlji in raziskali vesolje! Gradimo stavbe, letala, avtomobile in rakete, računalnike, satelite, habitate in veliko drugega. Vse kar si zamislimo ali potrebujemo, to (zelo verjetno) lahko tudi zgradimo – naj bo to danes ali v prihodnosti. Izziv v tej kategoriji je, da uporabite NASINE podatke za kreativno reševanje težav in da pokažete, kako bi ustvarili različne stvari, od zgradb, do robotskih pomočnikov, do orodij za znanost. Možnosti so neskončne!
  • Pomagajte drugim odkriti Zemljo
Razumevanje področja znanosti je osrednjega pomena za življenje na Zemlji. Na primer: Kako se voda premika? Kako deluje atmosfera? Zakaj sta led in sneg pomembna? Kaj je umazanija? Zemlja je sestavljena iz zapletenih sistemov - zemlje, vode, zraka, živih bitij in samega planeta - in razumevanje teh sistemov je koristno. Izziv v tej kategoriji je, da ustvarite z uporabo NASINIH podatkov zgodbe, igre, video ali kakšne druge rešitve, ki bi ljudem pomagale odkriti delovanje Zemlje.
  • Vulkani, ledene gore in asteroidi
Naš planet in sončni sistem sta polna presenečenj - dobrih in slabih. Dobra so tista, ki jih zaznamo kot »pomoč«, na primer, ko dolgo pričakovan dež napolni jezero ali rezervoar. Slaba pa imenujemo »nesreče«, na primer, če ta isti dež povzroči poplavo.
Ker ti dogodki vplivajo na nas, bi radi vedeli kdaj prihajajo, tako, da bi se na njih lahko ustrezno pripravili.
Izziv v tej kategoriji je, da analizirate NASINE podatke, tako, da boste lahko pomagali predvideti, spremljati in pomagati po teh dogodkih.
  • Kar planet Zemlja zdaj potrebuje je…
Zemljani potrebujejo veliko stvari: hrano, vodo, čist zrak, zavetje in druge stvari - seznam je dolg in raznolik. Kaj so te stvari? Kaj moramo narediti, da ohranimo in izboljšamo življenje vseh zemljanov? In kaj bomo morali narediti nekoč na ostalih planetih? Izziv v tej kategoriji je, da se lotite problemov, ki vplivajo na nekatere pomembne vidike življenja na tem svetu (ali na drugem) in da ustvarjalno razložite NASINE podatke in koncepte, tako, da boste lahko pomagali poiskati rešitev.
  • Ledeno bleščanje
Zelena, modra, siva in bela: veliko se dogaja na Zemljinih polih in v visokogorskih regijah, kjer je zelo mrzlo. Ti deli sveta so pomembni; kar se tam zgodi ne vpliva zgolj na pole in višje ležeče kraje ter na njihove prebivalce, ampak na ves planet. Od ledenih plošč in ledenikov, do ledenih kap, zamrznjenih tal in oceanov, mrzli kraji na Zemlji so zelo dinamični. Izziv v tej kategoriji je, da uporabite NASINE podatke za boljše razumevanje, spremljanje in interpretacijo zemeljske kriosfere. (Oh, še ena stvar: obstajajo tudi drugi planeti s kriosferami!)
  • Vesolje lepot in čudes
Vesolje je polno neverjetnih stvari. Študija zvezd, galaksij in planetov nam lahko pove toliko o vesolju - in pogled na vesolje nam lahko veliko pove o nas samih. Iz razglednih točk na Zemlji, iz Mednarodne vesoljske postaje in z NASInimi teleskopi, sateliti ter misijami za raziskovanje sončnega sistema, se učimo veliko – in še veliko se imamo za naučiti in videti. Izziv v tej kategoriji je, da dobro premislite in ste kreativni glede vesoljske znanosti in raziskovanja. Vaše stališče je lahko znanstveno, tehnološko, umetniško - ali vse troje!
 
Konkretni izzivi bodo znani konec meseca septembra. Spremljajte nas na Facebook strani ali TWITTER-ju, kjer bomo objavljali novosti v zvezi z hekatonom.
 
Prijavite se lahko TUKAJ.
 
Za več informacij nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali nas pokličite na +386 5 611 79 53. Na razpolago smo vsak delavnik od ponedeljka do petka od 9.00 do 15.00 ure.
 
Ekipa UIP-a