Novice

NASA Space Apps Challenge - ZMAGOVALCI SO ZNANI

60 . obletnico Vesoljske agencije NASA v Kopru obeležili s hekatonom NASA Space Apps Challenge

Group foto NASA

Organizacija odmevnega dogodka v Sloveniji je bila že tretje leto zapored zaupana UIP Univerzitetnemu inkubatorju Primorske d.o.o.. »Počaščeni smo, da nam je NASA že tretje leto zapored izkazala zaupanje za organizacijo tovrstnega dogodka, ki smo ga v Kopru izpeljali v sodelovanju z Agencijo SPIRIT in Ministrstvom RS za gospodarski razvoj in tehnologijo. Gre za izredno pomemben dogodek, ki je Koper postavil na zemljevid vesolja.« je povedal direktor UIP Dorijan Maršič.

Na 48-urni mednarodni hekaton v Kopru, ki je sicer potekal  istočasno v več kot 200 mestih na vseh sedmih celinah, se je prijavilo 43 udeležencev iz Slovenije in Poljske. Dijaki, študenti, razvijalci, programerji, vsi s strastjo in željo po pozitivnem učinku na svet so iskali rešitve na izzive, ki jih je postavila NASA, ter predhodno objavila na spletni strani hekatona.

Kreativne aktivnosti z reševanjem izzivov so potekale v  Centru mladih Koper.

 

Skupina na delu 1

Foto: Ker za udeležbo ni bila potrebna neposredna prisotnost v Kopru, so se nekateri povezali z ekipo in mentorji kar preko spleta.

Letošnji izzivi za reševanje, ki jih je izbrala NASA, so se nanašali na šest tematskih področij: »A lahko zgradite…«, »Pomagajte drugim odkriti Zemljo«, »Vulkani, ledene gore in asteroidi«, »Kar planet Zemlja zdaj potrebuje je…«, »Ledeno bleščanje« in »Vesolje lepot in čudes«. Tudi letos je ameriška vesoljska agencija NASA dala na razpolago vse svoje odprte baze podatkov, reševanje izzivov pa je potekalo pod strokovnim mentorstvom ekipe UIP.

Dorijan Marsic direktor UIP

Foto: Direktor UIP Dorijan Maršič

Direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske Dorijan Maršič je bil s predstavljenimi rešitvami zelo zadovoljen: »Predstavljene rešitve so iz leta v leto boljše. Letos je imela strokovna komisija v sestavi Nena Dokuzov (Minitrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), dr. Alenka Malej (M-Aleja), dr. Ana Slavec (InnoRenew) in Marko Prcać (Dinit d.o.o.) izredno težko nalogo. Kar pa nas najbolj veseli je zavzetost s katero so reševali izzive. Dosežen pa je bil še en cilj hekatona in sicer povezovanje med seboj različnih ljudi. Zmagovalna ekipa se namreč pred hekatonom ni poznala. Vsi prihajajo iz različnih krajev Slovenije. Vsak je v ekipo prinesel znanje v interdisciplinarnem duhu, kar je pripomoglo do zmage.«

S direktorjem se strinja tudi Nena Dokuzov z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: »Tekmovalni teami vsako leto oblikujejo bolj kakovostne tehnološke rešitve z družbenim učinkom. Letošnji NASA Space Apps Challenge je v sklopu aktivnosti spodbujanja tehnološkega razvoja in povečanja pomena tehnologije v procesu izobraževanja mladih podprlo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in s tem prispevalo tudi k širitvi dogodka na nacionalno raven.«

 

zmagovalna skupina blue Ice

Foto: Zmagovalna skupina Blue Ice

Zmagala je ekipa Blue Ice (Eva Pincin, Ula Valentič, Alenka Skvarč, Luka Andolšek, Matija Gaspar), ki skozi kooperativno igro rešuje izzive globalnega segrevanja. Poleg prve nagrade, so prejeli tudi nagrado občinstva People's Choice Award. Drugo mesto je zasedla skupina Koperchani Tribe (Nik Lisjak, Ivanka Jerman, Tina Štemberger, Mirt Hlaj, Sašo Vučič), ki je ustvarila aplikacijo, ki nam pomaga v primeru naravnih in drugih nesreč. Naloga obeh ekipe je sedaj posneti video, ki ga bodo v naslednjih dneh poslali na NASO. Sledilo bo svetovno glasovanje za globalnega zmagovalca.

Nagrade

Dorijan Maršič, direktor UIP: »Zasluge za to, da smo uspešno izpeljali tretjo edicijo hekatona NASA space Apps Challenge gredo tudi našim pokroviteljem. Zlati pokrovitelj hekatona je bil že tretje leto zapored Dinit d.o.o.. Glavno lokalno nagrado je sicer podelilo tudi podjetje Arctur. To je brezplačna uporaba njihove najnovejšega HPC Oblaka z več kot 1000 procesorskimi jedri in več kot 1PB pomnilnika. Nagrada omogoča dostop do Superračunalniške infrastrukture za nadaljnji razvoj rešitve. UIP je podaril mentorski program v skupni vrednosti 2.000,00 eur. Aerodium Logatec podarja adrenalinsko nagrado in sicer let v vetrovniku. Z drugouvrščenimi pa bodo obiskali  tudi European Space Agency BIC v Gradcu.«

Generalna nagrada bo najboljšim omogočila tudi prisotnost na NASA lansiranju vesoljskega plovila v ZDA.

 

NASA Space Apps Junior

 

Space Apps Junior

Foto: NASA Space Apps Junior

V okviru NASA Space Apps Challenge-a je UIP v sodelovanju z Zavodom za izobraževanje in raziskovanje M-Aleja Koper in First Lego league Slovenija Zavodom Super Glavce, organiziral tudi tekmovalni program za otroke - NASA Space Apps junior. Prijavitelji so reševali naloge FLL 2018 »INTO ORBIT - V VESOLJE«. Zmagala je ekipa RoboSončki OŠ Koper (Jakob Golubić, Timon Jeretič, Matija Dokić, Tilen Malej, Filip Umer, Yelisey Aksonov, Nika Malej, Petra Primožič, Joni Palčič), ki bo za nagrado, ki jo poklanja DINIT d.o.o. odšla v Aerodium Logatec, tik pod vrh so se uvrstili  RoboLevi (Klemen Gačnik, Mark Placer, Rudi Škerlič, Tian Subotić, Julian Stegovec, Tine Jovanovič), ki so dobili nagrado, ki jo poklanjajo Hoteli Bernardin in sicer celodnevno vstopnico v morski park Laguna Bernardin, tretji pa so bili člani ekipe M-Aleja 1 (Lin Jurak, Gabriel Koščica, Luis Grilc Stepančič), ki bodo za nagrado odšli v kinematografe Cineplexx.

 

Pokrovitelji:

logotipi sponzorjev NASa