Novice

NA NAJVEČJEM START-UP NATEČAJU V REGIJI »PODJETNA PRIMORSKA 2018« SO NAGRADILI NAJBOLJŠE PODJETNIŠKE IDEJE

 

S podelitvijo nagrad se je sinoči v Kopru sklenil 12. natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske Podjetna Primorska, ki ga v sodelovanju s partnerji organizira Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

Na zmagovalne stopničke v kategoriji Star-up Accelerator Navigator, ki je namenjeni izkušenim posameznikom in ekipam, sta stopila Stefano Destefano in Mateja Miško s fotovoltaičnimi strešniki.

destefano

Foto: Stefano Destefano in Mateja Miško. Nagrado je podelil Tomaž Lešnik iz podjetna Dinit d.o.o.

V kategoriji Start-up Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj je slavila vsestranska umetnica Tina Kraljič z unikatnimi umetninami Rivalmit.

V kategoriji Start-up Academic – Rektorjeva nagrada Univerze na Primorskem, ki je namenjena najboljšim podjetniškim idejam študentov Univerze na Primorskem, so podelili tri nagrade. Strokovno komisijo sta najbolj prepričali Nika Tomažič in Monika Kršić z biorazgradljivim lončkom iz tropin Cupgrape. Na drugo mesto se je uvrstil Goran Tubić z aplikacijo Domači zabojček, na tretje pa je pripadlo blogerki Jeri Lenardič, ki je predstavila Jerino slaščičkarno.

 skupinska

Letos so prvič podelili tudi nagrado TOP Pitch (najboljša predstavitev podjetniške ideje pred investitorji). Nagrade so se razveselili mladi vinarji Andrej Krmac, Matej Kralj in Domen Jogan, ki so predstavili ICP Istrski center penin.

                                   rakar

Foto: Direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar med podelitvijo nagrade najboljšim inovatorjem Obalno-kraške regije

Direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar je podelil priznanja najboljšim inovatorjem Obalno-kraške regije.

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske je omenjen natečaj organiziral že 12. leto zapored z namenom spodbujanja podjetniške miselnosti in ustanavljanja novih tržno naravnanih podjetij ter spodbujanja pretoka znanja iz Univerze v gospodarstvo.

Do sredine meseca maja se je na natečaj prijavilo preko 30 podjetniških skupin in posameznikov, a le 17 je uspel preboj v veliki finale. Izbranim je Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske nudil možnosti za razvoj in izvedbo inovativnih podjetniških storitev in produktov. Z mentorskih programom, kjer so izpopolnjevali svojo poslovno idejo s pomočjo različnih strokovnjakov in številnimi delavnica, ki so jih organizirali, so finalisti osvojili znanja, ki jim bodo pomagala pri lažjem prodoru na trg.

Marsic

Foto: Direktor UIP Dorijan Maršič

Direktor UIP-a Dorijan Maršič je ob tem dejal: »Univerzitetni inkubator Primorske je pomemben in aktiven sestavni del subjektov inovativnega okolja Slovenije. Odraz tega je tudi natečaj Podjetna Primorska kjer združujemo izkušnje in znanje z obstoječim in nastajajočim inovativnim in podjetniškim ekosistemom. Partnerstva s slovensko mrežo inovativnega ekosistema, univerzami in drugimi visokošolskimi ustanovami, tehnološkimi parki in pospeševalniki, doma in v tujini, omogočajo našim podjetniških skupina nadaljnji razvoj produktov in storite.«

Prireditve se je poleg koprskega podžupana Petra Bolčiča in vidnejših predstavnikov z gospodarstva udeležila  tudi Nena Dokuzov z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je pohvalila predstavljene podjetniške idej. “Veseli me, da se ustvarja baza takih podjetij, ki ustvarjajo produkte prihodnosti.«

Delo Univerzitetnega inkubatorja Primorske še zdaleč ni zaključeno. Konzorcij “Open Innovation in Agrifood Programme” je v sodelovanju z nacionalnim koordinatorjem za Slovenijo, UIP Univerzitetnim inkubatorjem Primorske, objavil javni poziv za zbiranje nacionalnih predlogov idejnih projektov "INNOAGRO 2018" v okviru natečaja “2018 International Call for Solutions” za iskanje inovacij s področja agroživilstva. Vse zainteresirane vabijo k sodelovanju.