Novice

TINA KRALJIČ: Umetnica, ki je osvojila Podjetno Primorsko 2018 v kategoriji start-up Optimist

Tina Kraljic

S podelitvijo nagrad se je v četrtek, 22.novembra v Kopru sklenil 12. natečaj za najboljšo poslovno idejo Primorske Podjetna Primorska, ki ga v sodelovanju s partnerji organizira Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

V kategoriji Start-up Optimist, ki je namenjena posameznikom in ekipam, ki nimajo podjetniških izkušenj je slavila vsestranska umetnica Tina Kraljič z unikatnimi umetninami Rivalmit.


Kdaj se je rodila ljubezen do umetnosti? Je kdo v  vaši družini tudi umetnik?

Od kar vem zase sem uživala v umetniškem duhu. Najprej s kemiki, nato barvicami, kasneje z akrili ter ostalimi barvami. Kiparstvo pa se je prijelo malo kasneje. Konkretneje ustvarjam tudi s tem zadnjih 5 let. Umetniško žilico sem podedovala po mami. Sama ni imela možnosti tega študirati, zato je meni omogočila študij na ALUO.

Kaj in s kakšnimi materiali ustvarjaš?

Ustvarjam z vsem kar dobim pod roke. Rada eksperimentiram z efekti, ki jih lahko dobim in spoznavam kvalitete, ki jih material nudi. Gips, les, gline, tekstili, perle, silikon, akvarel, volna, vosek, umetne smole, bleščice, barvice, pasteli, itd.

Tina Kraljic na delu

Kje črpaš navdih?

Težko rečem, je lahko široka tema saj je navdih večinoma mešanica  in kombinacija raznih idej nabranih skozi leta. Včasih je lahko najmanjši detajl inspiracija za nekaj tretjega. Drugače pa je v mojih delih najbolj pogosta figura lika živali in mitoloških bitij.

     lisicaSlike Tina KraljicSlike Tina Kraljic 2

Kdo so tvoje stranke?

Ljubitelji umetnosti, pisatelji ter tako imenovani geeki (ljubitelji stripov, filmov, romanov, video ali namiznih iger, itd.)

Kakšna je tvoja največja želja? Mogoče razstava v kakšni posebni galeriji?

Samo to, da bom lahko udobno živela s svojim ustvarjanjem. Nimam kakšnih posebnih želja trenutno. Se pa ne bi branila tudi kakšnega večjega uspeha, če bi mi bilo tako usojeno.

Kje se gibljejo cene tvojih umetnin?

Zaradi raznolikosti del je razpon v ceni velik. Lahko že od 5€ za obesek lahko pa 500€ za podrobnejši kip ali večjo sliko. Vse pa je odvisno od želja naročnika.

Kako to, da si se odločila, da se boš prijavila na Podjetno Primorsko?

To mi je predlagal gospod Dorijan Maršič, ko smo se spoznali na eni od delavnic o podjetništvu, ki jih je organizirala točka SPOT.

Tina Kraljic zmagovalka

Kako bi opisala izkušnjo? Kaj se je spremenilo od prvega Pitcha do danes?

Interesantno bi rekla. Nisem imela kaj za izgubiti čeprav sem večkrat pomislila kaj kot umetnik delam v podjetniškem natečaju. Naučila sem se natančno, jedrnato in zanimivo predstaviti kaj v bistvu sploh delam. Zdi se enostavno, potem pa ugotoviš, da sploh ni tako. Poleg podjetniških nasvetov in oblikovanja poslovnega načrta pa mislim, da sta mi proces in podpora organizatorjev pomagala pridobiti na samozavesti. To je tisto kar najbolj cenim in za kar sem najbolj hvaležna.

Ti je bila ekipa UIP-a v pomoč?        

Moje izkušnje z ekipo so zelo prijetne. Vedno so si vzeli čas zame, čeprav so imeli veliko drugega dela. Izkazali so tudi veliko navdušenje nad mojimi deli. Brez njihove spodbude se zelo verjetno ne bi nikoli prijavila na Podjetno primorsko.

Bi priporočila bodočim podjetnikom, da se prijavijo na natečaj Podjetna Primorska?

Škoda bi bilo ne izkoristiti take priložnosti, še posebej, ker se lahko veliko naučiš na poti o podjetništvu, bolje izoblikuješ svojo idejo,ustvariš nove stike ter potencialne podjetniške partnerje. Tudi, če na koncu ne zmagaš so izkušnje, ki jih pridobiš  brezplačne a zlata vredne.

Kje lahko vidimo tvoje umetnine?

Svoje izdelke objavljam na več socialnih omrežjih, so pa vsi izdelki zadnjih nekaj let dostopni na moji spletni strani www.rivalmit.com

Rivalmit