Novice

NASA SPACE APPS CHALLENGE: EKIPA SLOVENCEV JE PREPRIČALA STROKOVNJAKE VESOLJSKE AGENCIJE NASA IN SE ZAPISALA MED NAJBOLJŠIH PET NA SVETU

Space Apps Logo Original                  Logo UIP vecji

 

 

75 držav, 200 mest, 17.924 udeležencev, 2.719 ekip, 1.395 rešitev na 20 izzivov vesoljske agencije NASA. Med najboljših pet v kategoriji Global impact (Rešitev z največjim potencialom za izboljšanje življenja na Zemlji ali vesolju) se je po ocenah NASINIH strokovnjakov zapisala tudi ekipa iz Slovenije, ki si je vstopnico za globalno tekmovanje prislužila z zmago na hekatonu, ki ga je konec oktobra v Kopru organiziral Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

NASA Space Apps Challenge, največji hekaton na svetu, odgovarja na izzive s področja astronomije, ekologije, geologije ter robotike. Sodelujoči imajo 48 ur časa za iskanje rešitev na dane izzive ter izvedbo prototipov, na razpolago pa imajo vse javno dostopne podatke vesoljske agencije ter strokovne mentorje. Prijavi se lahko vsakdo s strastjo in željo po pozitivnem učinku na svet. Omejitev, kot pravi direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske Dorijan Maršič, ni oziroma »Le vesolje je omejitev. Na hekaton se lahko prijavijo dijaki, študenti, inženirji, programerji, tudi pisatelji,…Pravzaprav je dobrodošlo, da skupino sestavljajo člani z različnim znanjem.«

Tako je bilo v primeru članov zmagovalne skupine Blue Ice, ki se do pričetka hekatona med seboj niso poznali. Dijakinja Srednje ekonomske šole v Kopru, gimnazijka, študentka biologije, fullstack developer in mojster marketinga so se spoznali na dan pričetka hekatona v obmorskem mestu. Kot je povedal Matija Gašpar: »Na hekaton sem se prijavil zaradi izziva, izkušnje. Nisem pa želel delati sam. To sta slišali Ula in Eva, ki sta bili takoj za sodelovanje. Kaj kmalu sta se nam pridružila še Alenka in Luka, ki pa je bil v stiku z nami preko spleta.«  

Blue Ice

Slika (z leve): Ula Valentič, Eva Pincin, Alenka Skvarč, Matija Gašpar in Luka Andolšek

 

Ekipa Blue Ice v sestavi Ula Valentič, Eva Pincin, Alenka Skvarč, Matija Gašpar in Luka Andolšek je zmago v Kopru in super finale globalnega tekmovanja osvojila s kooperativno igro v kateri igralci rešujejo izzive globalnega segrevanja.

Igra Polar expeditionSlika: Igra Polar explorers

 

»Naša igra je namenjena izobraževanju in ozaveščanju o spremembah kriosfere zaradi podnebnih sprememb. Igralci se tako na zabaven način naučijo nekaj novega o Antarktiki, polarnih ekspedicijah ter pomenu znanstvenih raziskav. Igralci se soočajo s težavami s prehrano, opremo, komunikacijo, vremenom...Dostopna je na spletni strani polar-explorers.com.« je povedala Eva Pincin.

Strokovna komisija je ocenjevala vpliv, inovativnost, znanstveno veljavo, tehnično izvedljivost in predstavitev.

Kot pravi Eva so se uvrstitve med najboljših pet v kategoriji  Global impact zelo razveselili: »Že to, da nam je uspelo narediti v dveh dneh igro, ki se jo lahko že igra, je bil za nas velik uspeh. Vloženega je bilo sicer zares veliko truda. Ko smo  izvedeli, da smo se uvrstili med najboljših pet v kategoriji, nismo mogli verjeti, da se je to zgodilo. Hvaležni smo ekipi Univerzitetnega inkubatorja Primorske za pomoč, podporo in profesionalno organizacijo dogodka.«

Sredi januarja bo znano kdo je osvojil zmago v kategoriji Global impact, kar pa je že zdaj sigurno je to, da je ekipa Slovencev med najboljšimi 5 na svetu.

Ob tem velja omeniti, da to ni prvi večji uspeh Univerzitetnega inkubatorja Primorske letos. Že v prvi polovici leta sta Nika Tomažič in Monika Kršić osvojili zmago na mednarodnem natečaju za inovacije v agroživilskem sektorju »Open Innovation in Agrifood«  v Italiji z biorazgradljivim lončkom Cupgrape.

 Za dodatne informacije smo vam na voljo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

Pokrovitelji: NASA Space Apps Challenge Koper

 

DINIT logo     Arctur obrezan   Aerodium Logatec   BernardinLogo Cpxx SLO 2018Kralj logo