Novice

POD "STREŠNIKE" SPRAVILA ZMAGO NA PODJETNI PRIMORSKI 2018

Stefano Distefano foto

22. novembra se je zaključila 12. edicija natečaja za najboljšo poslovno idejo Podjetna Primorska, ki ga v sodelovanju z Agencijo SPIRIT,  v okviru Programa podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Republiki Sloveniji v letih 2018 in 2019 »SIO 2018-2019«, organizira Univerzitetni inkubator Primorske.

V kategoriji Start-up Accelerator Navigator, ki je namenjena izkušenim posameznikom ali ekipam, pri čemer je pogoj, da podjetje, ki ga prijavljajo na natečaj, ni starejše od treh let na dan objave razpisa, sta slavila Mateja Miško in Stefano Destefano s fotovoltaičnimi strešniki.Ž

Marca 2019 bomo pričeli z novim natečajem, do takrat pa boste spoznavali tiste, ki so slavili v lanskem letu.

 

Zmagovalna stefano

 

Nama lahko v nekaj besedah opišeta zmagovalni produkt?

Fotovoltaični strešnik "all in one" je fotovoltaika s stilom, namenjen zahtevnim kupcem, kjer istočasno realiziramo estetsko strešno kritino in fotovoltaični sistem.  

 

Kdaj in kako se je porodila ideja o fotovoltaičnih strešnikih?

Ideja se je rodila leta 2009 za mizo v neki restavraciji v Italiji, narisana na papirnatem prtičku. Iskali smo estetsko rešitev za sanjsko hišo in klasični solarni paneli niso prišli v poštev, saj bi streha izgledala kot kakšen industrijski objekt. Od tistega dne smo potrebovali še kar nekaj let, da je nastal končni izdelek, ki je pripravljen za uporabo. Kakovost, raziskava materialov in oblikovanje so podaljšali čas izvedbe.

 

Kaj imajo vaši strešniki, ki drugi nimajo. Kakšna je vaša prednost?

Naše prednosti so, da so strešniki na voljo v več kot 200 različnih barvnih odtenkih, po njih se lahko hodi, so kompatibilni z različico v terakoti, ki je na trgu že več sto let in montiramo jih lahko na strehe različnih, tudi nepravilnih oblik ter zapolnimo manjše prostore med dimniki, strešnimi okni ali drugimi elementi, kamor klasičnih panelov ne moremo posatviti.

 

stresnik stefano Destefano

 

Kje lahko kupijo vaš produkt?

Izdelek je trenutno mogoče kupiti samo v našem podjetju, vendar želimo razširiti prodajno mrežo, da bo dostopen vsem zahtevnim kupcem.

 

Kje sta izvedela za natečaj Podjetna Primorska? Kako to, da sta se odločila, da bosta sodelovala?

Mateja je vedela za obstoj natečaja in je želela poskusiti s prijavo; na srečo je razpis bil ravno odprt in sva si rekla "zakaj pa ne bi poskusili". Za sodelovanje na natečaju Podjetna Primorska smo se odločili, ker živimo na Obali, želimo ustvariti gospodarstvo na tem območju in proizvodnjo preseliti iz Italije v Slovenijo, seveda s pomočjo kakšnega podjetja, ki že deluje v sektorju obnovljivih virov energije.

 

Ko sta prišla na prvi Pitch pred komisijo, je Stefano suvereno rekel, da je prišel, da zmaga.

Res je, potrjujemo... Oba imava zmagovalno miselnost in želela sva to dokazati tudi drugim. Nama ni dovolj, da se tega natečaja samo udeleživa, vendar sva si želela zmagati ... sanjati majhne sanje stane popolnoma isto, kot če sanjate velike sanje, zakaj bi torej omejevali naše sanje in cilje?

 

stefano Destefano in andreja Misko

 

Občutki, ko so razglasili zmagovalca?

Mislili smo, da smo se uvrstila na drugo mesto, saj so fantje "vinarji", ki so se predstavljali pred nami, imeli zelo lepo predstavitev, tako da je ob razglasitvi zmage občutek bil toliko slajši ... zmagati je vedno lepo.

 

Kako bi opisala to izkušnjo?

Edinstvena in neponovljiva, tako lepa, da jo je Stefano z veseljem priporočal prijatelju, ki se želi prijaviti na razpis naslednje leto. Najboljša stvar poleg zmage so bile praktične delavnice v Kopru in Ljubljani, kjer smo spoznali veliko zanimivih in prijetnih ljudi, ki so strokovnjaki in imajo rezultate na svojem področju delovanja.

 

Bi priporočila  Univerzitetni inkubator  Primorske? Vam je ekipa pomagala?

Ne samo to, priporočava ga vsakomur, ki ima dobro idejo ali dober izdelek. Priporočala sva ga tudi prijatelju, ki se je odločil za sodelovanje v naslednji izdaji. Ekipa je bila odločilna... posebna zahvala gre predvsem Dorijanu, iskrena zahvala tudi Andreju in nenazadnje brez Larine energije, ki te napolni, bi vsekakor bilo veliko težje.

 

Kakšni so plani za prihodnost?

Želiva si ustanoviti poslovno partnerstvo (joint venture) s podjetjem Bisol, skupno podjetje, kjer bi Bisol proizvajal fotovoltaične celice in jih integriral v strešni okvir, skupaj pa bi tudi združili sile za prodajo in samo montažo. Tako bi obe strani dobili zmagovalni izdelek, ki bi zadovoljil vse potrebe po fotovoltaiki. Prvi korak k temu je srečanje z vodstvom Bisola, kjer bi se imeli možnost predstaviti in bi lahko bolje opisali naš izdelek.

 

 

logo Sileo